Att söka information

Lathund för informationsökning
Hur gör jag för att söka information på ett vetenskapligt sätt? Hur hittar jag böcker eller artiklar i biblioteket? Kan jag använda Internet som källa? Vad är en källa? Finns det bättre eller sämre källor? Vad ska jag tänka på när jag hittar fakta jag vill använda? Får jag använda vilka bilder jag vill? Hur skriver jag en källförteckning?

Lugn, biblioteket är helt rätt ställe för informationssökning!

Hjørring Bibliotek av Angermann.

Var börjar jag?
När du letar fakta om ett ämne du inte vet så mycket om är det bra att börja med att titta i ett uppslagsverk. Där får du korta fakta som kan hjälpa dig vidare. Våra uppslagsverk hittar du i rummet till vänster när du kommer in i biblioteket. Här finns bl.a. NationalencyklopedinBra Böckers LexikonNorrländsk uppslagsbok och World Book. Från skolans och bibliotekets datorer kommer du också åt Nationalencyklopedin på webben, NE.se.

Hur går jag vidare?
På skolans datorer kan du komma åt databaserna ArtikelSökRetriever och Presstext, där du kan söka artiklar i dagstidningar och tidskrifter. Ofta är det enklare att börja med en artikel än en bok, det är mindre fakta och går snabbare att läsa in sig i ämnet då. Här kan du se vilka tidningar som finns på Parkbiblioteket. När du väl har ett bra hum om ditt ämne är det dags att göra djupdykningen.

Hur hittar jag i biblioteket?
Biblioteken sorterar alla böcker i olika ämneskategorier enligt ett system som kallas SAB-systemet. Varje område har en bokstav (t.ex. N för geografi, F för språk och P för teknik) och sedan fler bokstäver beroende på underavdelningar.

Exempel:
N – Geografi                   P – Teknik
Nc – Sverige                   Pr – Transportmedel
Ncc – Norrland               Pra – Landsvägsfordon
Nccf – Ångermanland   Prab – Motorfordon

Vid tidningshörnan sitter en stor vit tavla med hela SAB-systemet på. Där visar pilar åt vilket håll i biblioteket du ska gå för att hitta den hylla du söker. När du kommer längre in i biblioteket har vi ljusgula skyltar som talar om vad som finns på varje hylla.

Böckerna på varje hylla står i alfabetisk ordning på författarens efternamn (Mankell, Henning). Har boken flera författare står den på titeln (Världens stora religioner).

Hur söker jag böcker?
bibliotekskatalogen kan du söka efter böcker och annat om finns på alla bibliotek i Örnsköldsviks kommun. Du har en direktlänk till katalogen i menyn till vänster. I biblioteket finns en dator om bara fungerar för detta – men du kan förstås använda vilken dator som helst.

Du kan söka på vilka ord som helst (t.ex. ”volvo”), men enklast är att söka på författarens namn (”camilla läckberg”), bokens titel (”da vinci-koden”) eller ämnesord (”kokbok”). När du har hittat en bok i katalogen kan du klicka på titeln (som är understruken). Då kan du se på vilka bibliotek boken finns och om den är utlånad eller går att låna. Du ser också placeringen, dvs. på vilken hylla boken står.

Och sen då?
Under Databaser i menyn hittar du fler användbara databaser som du kan använda på skolans och bibliotekets datorer. Du hittar också bra internetkällor bland Länktipsen på vår Facebooksida.

Men jag hittar ju inget?
Fråga oss i biblioteket! Vi är här för att hjälpa både elever och lärare, och ingen fråga är för liten eller konstig.

Annonser