”Fienden” av Charlie Higson

FiendenAlla vuxna – föräldrar, lärare, läkare, drottningen – blev sjuka när epidemin bröt ut för ett och ett halvt år sedan.

De som hade tur dog snabbt. De andra ruttnar inifrån, kan inte längre tänka eller tala som vanligt, är förvirrade, tokiga och mycket hungriga. De är levande döda.
Bara de som var under 14 år när epidemin startade klarade sig. Om de var starka, eller hade äldre barn som kunde hjälpa dem att skaffa mat och ett säkert ställe att sova på. För helst äter de vuxna barn. Mammor och pappor är fienden.

Vi får följa gänget med barn och ungdomar som slagit sig ner i en matbutik vid Holloway.
Just den här dagen är speciell: Gängets ledare, Arran, blir biten av en vuxen. Eftersom det inte finns några sjukhus är det farligt att få en infektion och de vuxnas bett är livsfarliga. Dessutom blir Lille Sam infångad och bortförd av ett gäng vuxna och det är ingen tvekan om att han kommer att ätas upp. Och mitt i detta händer det otroliga, en okänd kille dyker upp utanför deras mataffär. Han berättar att han bor i andra änden av stan, på ett väldigt säkert ställe (Buckingham Palace) med mycket mat. Han vill att de ska följa med honom dit, bli en del av gruppen där.

Kan de lita på honom? Hur många kommer klara sig fram till målet med alla vuxna som ligger i bakhåll i gränder, övergivna hus och tunnelbanan? Har de något annat val om de vill överleva?

Fienden är första delen i serien De levande döda och följs av Fruktan och Farsot. När Fienden gavs ut valde Bokjuryn den till en av det årets bästa ungdomsböcker.

Annonser
Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Eleanor & Park” av Rainbow Rowell

Eleanor & ParkTvå ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek…

Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort. En oförglömlig berättelse om den första kärleken mot alla odds!

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Skallagrims bål” av Peter Wejsfelt

Skallagrims bålKieran växer upp i det vackra, men brutala landet Thunau i en svunnen tidsålder. När han är sju år försvinner hans far oförklarligt.
Nio år senare är Kieran redo att ta sin plats bland männen i hembyn. Natten innan ritualen för manbarhet hämtas han av okända främlingar i mörkret.

Elyn lever isolerat med sin mor, Isia, i en otillgänglig trakt som kallas Järnskogen.
Isia är en av Thunaus främsta druider och rådfrågas av många för sin läkekonst. Hennes fiender hatar och fruktar de dolda kunskaper som hon besitter.
På en av sina ensamma vandringar i sökande efter örter, finner Elyn en dag något fasansfullt under grenarna på ett stort träd.
Hennes upptäckt kommer att förändra deras liv dramatiskt för alltid.

Skallagrims bål är första boken i serien Thunaus legender som handlar om Isias väktare med blodshämnd och lojalitet. Men också längtan och saknad i en tid och plats där allt är fyllt av magi och äventyr.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”14” av Alexandra-Therese Keining

14Det mystiska vita månskenet bland träden var på riktigt. Och det sårade människan som hängde upp och ner i ett träd med fötterna i en snara var på riktigt. Det var en pojke i hans egen ålder. Röda blodpölar bredde ut sig i snön under honom. han visste vem det var. De gick i samma skola.

14 utspelar sig under en enda helg. En helg som förändrar livet för de fem tonåringar vi får möta. Alla bär de på en egen hemlighet, en sårbarhet och en längtan. När deras öden sammanflätas, stärker de i vissa fall varandra.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”De hemlösas stad” av Annika Luther

De hemlösas stadEfter en klimatkatastrof år 2035 har stora delar av Finland täckts med vatten. Helsingfors har evakuerats och invånarna tvångsförflyttats till Jyväskylä. Där lever barnen ett skyddat liv med kantelespel, sport och mobiltelefonsövervakning utan att veta värst mycket om världen utanför. Men 15-åriga Lilja vill ta reda på sitt ursprung. Hon rymmer till Helsingfors, där mänskor från hela världen har bosatt sig, efter att deras egna hem försvunnit under vattenmassorna. Där får hon leva i en indisk familj och försöka klara sig i ett helt annorlunda Helsingfors än hon – och vi – är vana vid.

En intensivt spännande dystopi, något av en Margaret Atwood för unga. Samtidigt finns här också glimtar av humor och en ständig solidaritet med den unga huvudpersonen. Och en insikt om att livet alltid går vidare, i en hurdan form det än må vara.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Under tiden” av Stefan Casta

Under tidenDen föräldralöse pojken Li Li sitter som vanligt och metar i vallgraven vid slottet när han upptäcker en flaska i vattnet. När han får upp den ser han att det ligger ett ark inuti. På kvällen krossar han flaskan i mormors uthus och betraktar länge de tre märkliga teckningarna på arket.
Li Lis mormor samlar örter och tillverkar salvor som hon säljer på marknaden. Li Li vågar inte visa henne arket. Hans enda vän i staden, Aron, styrmannen, har seglat iväg med kungens skepp, Stolta Svan. Skeppet har ett hemligt uppdrag. Bara kaptenen, Anders Olof Bark, och Aron vet vad resans mål är. Men Li Li får höra att de seglat mot en ny kontinent som man tror ligger under horisonten.

På en annan plats, kanske i en helt annan tid, sänker sig natten över en primitiv lägerplats. Fruktansvärda skrik hörs från en av hyddorna. Där inne sitter några barn. Det är tonåringarna David, Gabriel, Dinah. Och de mindre barnen Tiss och Plister samt hunden Devil. På en sliten skinnfäll mellan dem ligger Judith. Hon vrider sig i plågor. Några timmar senare föder hon ett barn. När de förstår att barnet kommer att överleva bränner de lägret och seglar iväg med sin primitiva husbåt.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”5768 visningar på Youtube” av Ralf Novák-Rosengren & Anita Santesson

5768 visningar på YoutubeRosita är en 14-årig resandetjej som bor i en liten svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist. Världen runt om henne är tuff och fylld av fördomar. Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna är elaka får hon uppbackning från ett oväntat håll.

Jag ska flytta till New York och bli världskänd sångerska. Kanske ska jag bli skådespelerska eller filmstjärna också. Men mest av allt ska jag sjunga. Och alla som varit taskiga mot mej ska stå där och ångra sej. Jag lovar. Och jag ska berätta i intervjuer om hur vidrig vår lärare Lotta Jansson är. Jag hatar henne. I fredags hade vi svenska och pratade om språk i Sverige. Så här pratar kriminella, sa hon. Tjyvspråket. Sen visade hon bilder från det gamla fängelset Långholmen i Stockholm. Och en lista på ord. Ava, bascha, belsing. Längre än så orkade jag inte hänga med för sen fick jag blunda och bita mej i läppen för att inte börja böla. Tur att det var mörkt i klassrummet. Orden hon visade var inte alls nåt tjyvspråk. Det var mitt språk.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Mitt klimatkatastrofala liv” av Saci Lloyd

Mitt klimatkatastrofala livKoldioxidkorten kom i dag. Längs ena kanten finns en rad med rutor som går från grönt till rött och allt eftersom man använder upp årets ranson bleknar de bort en efter en tills man är nere på den sista röda, och sedan sitter man där alldeles ensam och snyftar i mörkret…

London, 2015: För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja ransonera den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband – resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt.

Lauras storasyster drar nämligen till Ibiza och gör av med hela familjens klimatpoäng för en månad och hennes pappa byter bort bilen mot en skottkärra verktyg och en gris. Och som om det inte vore nog försöker hennes mamma komma i kontakt med sin inre varg.
Samtidigt som oväder härjar i Europa och en översvämning hotar London försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro.
Välkommen till hennes klimatkatastrofala liv.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Språkresan” av Mats Berggren

SpråkresanMax Bergman, 15 år, åker ensam på språkresa till England eftersom hans mamma tyckte det var bra att han skulle komma ifrån datorn. Redan på vägen dit blir Max uppmärksam på en kille som uppenbarligen har en viss utstrålning, honom vill han lära känna. Han lyckas också snart få kontakt med Leo och med Simon, hans kompis. De tre lär känna några engelska tjejer som de umgås mycket med. De är så skötsamma och trevliga att deras gästfamiljer litar på dem när de går ut på kvällarna.

Med tiden visar det sig att Leo gör sådant som Max annars inte gör, och han är med på det för att vara lojal. Gränsen för det som han är med på flyttas hela tiden, och det slutar inte heller när språkresan är över utan fortsätter hemma i Stockholm, där de fortsätter umgås.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar

”Fabians ängel” av Lena Stenbrink

Fabians ängelFabian springer för livet, men det hjälper inte. Flyktvägen
han tänkt ut är blockerad av ett tåg och ute på perrongen kommer hans förföljare från alla håll. Får de tag i Fabian blir det nog bara mos kvar av honom. Då får han en bra idé – han ska klättra över tåget!
Men är det verkligen en bra idé?
– What doesn’t kill you makes you stronger, säger
kompisen Anton.

Ebba dribblar slalom mellan motståndarna, passar Lovisa, får tillbaka bollen och sätter den i krysset. Målvakten har inte en chans och Ebba vet att handboll är det bästa som finns. Bara hon har handbollen och sin bästis Lovisa, är hon helt nöjd. Men vad händer om Lovisa helt oväntat skaffar en ny bästis och allt förändras? Är livet värt att leva då? Fabian och Ebba går i samma högstadieskola, men de känner inte varandra. Än.

Publicerat i Boktips | Lämna en kommentar