Länkar

I vår länksamling hittar du länkar som fungerar i många olika sammanhang. Bland länktipsen på vår Facebooksida hittar du mer specialiserade länkar inom de olika skolämnesområdena.

Allmänna länkar
Arbetsmiljöupplysningen är Sveriges samlade kunskap om arbetsliv och hälsa och har skapats för att göra det lätt att hitta information om arbetsmiljö. Här kan du ta del av nya forskningsrön, litteratur, praktiska verktyg och inspireras av goda exempel. Över trettio aktörer bidrar med material, och det gör att Arbetsmiljöupplysningen är opartisk.

Digital Public Library of America är en portal som samlar det amerikanska kulturarvet på nätet och ger åtkomst till material från bibliotek, arkiv och museum i U.S.A.

Europeana är den europeiska motsvarigheten till DPLA, drivs med stöd från Eu och samlar texter, bilder och annat material från hela Europa.

Globalis är en interaktiv världsatlas från FN-förbundet. Här hittar du FN-statistik på svenska, och den är enkel att visa i grafer och digitala kartor.

Globalportalen är en samlingsplats för alla som vill göra världen bättre. Här får du veta hur du kan engagera dig och du får svar på många frågor om världens utveckling, om kampen mot fattigdom och för alla människors rätt till ett bra liv och om olika länder. Nästan all information på Globalportalen leder dig vidare till olika organisationer.

Högskoleprovet – Ska du göra Högskoleprovet? Här hittar du smarta tips inför provdagen, kom ihåg-listor och gamla högskoleprov att öva på. Gamla prov finns även för kopiering på biblioteket!

Länkskafferiet samlar länkar i olika ämnen. Det finns 18 ämnesområden och de är uppdelade efter skolämnen, t.ex. biologi, geografi, språkval och teknik.

Statistiska centralbyrån, SCB, är ansvariga för Sveriges officiella statistik. De har också till uppgift att samordna och stödja det svenska systemet för officiell statistik. SCB ger dig statistik inom alla upptänkliga områden.

Yrken A-Ö är Arbetsförmedlingens information om olika yrken. Vad gör en account manager? Hur ser framtidsutsikterna ut för en betongarbetare? Här får du svar!

WaybackMachine från the Internet Archive är en databas med arkiverade hemsidor från 1996 och framåt, varav många inte längre går att komma åt via den vanliga webben. WaybackMachine har över 240 miljarder sidor sparade och det går dessutom att komma åt över en miljon ljud- och videofiler.

WolphamAlpha är en sökmotor som är specialiserad på naturvetenskapsämnen och matematik. Istället för att länka till andra sidor försöker motorn ge svar i form av faktarutor.

1177 är det som tidigare hette Sjukvårdsrådgivningen. Här hittar du information om hälsa, sjukvård och egenvård. Bakom informationen står Sveriges landsting och Apoteket.

Ordböcker
Lexin – Lexikon och ordbok i ett. Lexin har tagits fram av Skolverket, framför allt för användning i invandrarundervisningen. Förutom svensk-engelskt lexikon hittar du här även svensk-albanskt, svensk-bosniskt, svensk-finskt, svensk-grekiskt, svensk-kroatiskt, svensk-ryskt, svensk-spanskt och svensk-turkiskt.

Svenska Akademiens ordlista – enkelt sökbar direkt på internet. Här hittar du hur olika svenska ord stavas. Du kan även föreslå nya ord till listan.

Synonymer.se – Kombinerat lexikon och ordbok full med svenska synonymer.

Tyda.se – det största engelsk-svenska och svenska-engelska lexikon.

Tidningar & tidskrifter
Illustrerad Vetenskap – Nordens största magasin för natur, vetenskap och teknik.

Mediekompass – Har till uppgift är att hjälpa skolan med undervisning om och med dagstidningar på alla nivåer, i praktiskt taget alla ämnen. Vänder sig framför allt till lärare.

Svenska webbtidningar – Kungliga Bibliotekets alfabetiska förteckning över svenska tidningar på Internet.

Tempus – En obunden svenskspråkig nyhetstidning som ges ut varje vecka. Den grundades 1980 av enskilda journalister och står helt fri i förhållande till organisationer och partier. Tempus har samarbetsavtal med bl.a.The EconomistDer SpiegelThe GuardianNewsweek och New York Times.

Time Europe – Den europeiska utgåvan av tidskriften Time. Här finns bl.a. ett artikelarkiv där du kan söka artiklar i fulltext från 1923 och framåt. För att logga in behövs ett prenumerationsnummer – kontakta biblioteket så hjälper vi dig!

Örnsköldsviks Allehanda – Vår lokaltidning – läs och kommentera nyheter direkt på nätet!

Bibliotekslänkar
Biblioteken i Örnsköldsvik – Information om Örnsköldsviks olika bibliotek. Vi samarbetar med varandra, och vårt lånekortet fungerar på alla bibliotek i kommunen.

Bibblan Svarar är en frågetjänst där du ställer din fråga via e-post. Flera bibliotek runt om i Sverige (inklusive Örnsköldsvik) turas om att svara på frågor om allt mellan himmel och jord.

Internationella biblioteket har böcker på mer än 100 olika språk. Via Parkbiblioteket kan du beställa böcker från Internationella biblioteket. På hemsidan finns biblioteksinformation på flera olika språk, bl.a. spanska, persiska och arabiska. Kom in och fråga oss om du vill ha hjälp!

LIBRIS – Universitetens och högskolornas gemensamma bibliotekskatalog. Här kan du söka bland närmare fem miljoner titlar på svenska bibliotek. Om du vill låna en bok du hittat i LIBRIS, kontakta bibliotekspersonalen!

Mölndals länkkatalog – Samlar en mängd länkar till skilda ämnen, t.ex. inom historia, geografi och naturvetenskap. Dessa ämneslänkar är uppställda på samma sätt som böckerna i ett bibliotek. Observera att många av länkarna är på engelska.

Annonser