Låneregler

Lånekort
Ditt lånekort gäller på alla bibliotek i Örnsköldsviks kommun som har datoriserad utlåning. Lånekortet är gratis. Det enda du behöver för att få ett kort är en giltig legitimation. Man kan få ett lånekort från 6 års ålder, men då krävs målsmans godkännande. Lånekortet är personligt – om du skulle förlora ditt kort, anmäl det snarast till biblioteket så att det inte kan användas av någon annan. Som ansvarig för kortet blir du ersättningsskyldig om någon annan lånar på ditt kort och inte återlämnar materialet. Om du tappar bort ditt kort kan du få ett nytt för 20 kr.

Om du vill kan du registrera en PIN-kod till ditt kort att använda vid omlån eller reservationer via Internet. För att låna vid andra bibliotek än Parkbiblioteket krävs PIN-kod.

Lånetider
Lånetiden för böcker, ljudböcker och musik är normalt fyra veckor. För reserverade böcker är det kortare lånetid, vanligen två veckor. Lånetiden för video/DVD är en vecka.

I bibliotekets katalog kan du söka material i alla kommunens bibliotek. Om den bok du söker finns i något av de andra biblioteken kan du beställa den. Böcker som inte finns i något av kommunens bibliotek kan lånas hem från andra bibliotek i Sverige mot en avgift på 20 kr. Om du studerar vid Umeå Universitet och vill fjärrlåna kurslitteratur kan du vända dig till Studentbiblioteket.

Du kan låna om det du lånat, förutsatt att ingen står i kö. Omlån kan göras via telefon eller Internet (om du har en PIN-kod) – eller kom in till biblioteket!

Om ett lån inte återlämnas i tid, tar biblioteket ut en förseningsavgift (för närvarande 3:- per dag för bok/CD/tidskrift). Ingen avgift på barn- och ungdomslitteratur. Du är ersättningsskyldig för böcker som förkommit eller skadats. Om du lämnar din e-postadress kan du få ett påminnelsemail några dagar innan lånetiden går ut.

Observera att lånereglerna kan variera mellan biblioteken
– ta reda på vad som gäller där du lånar!

Arkenbibliotekets låneregler hittar du här.

Annonser