Upphovsrätt

Får jag använda vilka bilder jag vill?
Upphovsrätten skyddar litterära och konstnärliga verk. Det innebär att verkets upphovsman äger rätten att bestämma över hur det får användas. Ibland kan man se ett © på en bild, men även om det saknas får du inte använda någon annans verk utan upphovsmannens medgivande.

Använd istället någon av de många bildbanker som finns. På till exempel Flickr och Wikimedia Commons lägger upphovsmän upp sina bilder med en Creative Commons-licens. Det betyder att vem som helst får ladda ner och använda dem, bara du följer de direktiv som finns för varje bild. Ofta räcker det med att du berättar var du hittat bilden och vem som är upphovsman. På Let’sCC och CCSearch kan du söka i flera olika bildbanker.

För dig som studerar finns det även flera fria bildbanker, där du alltid får använda de bilder du hittar. Fotofinnaren och Microsofts ClipArt är två sådana bildbanker.

Och hittar du en bild som du absolut vill ha men är osäker om du får använda den – fråga upphovsmannen om lov! Bilden till höger på den gäspande koala är inte Creative Commons, men får användas av oss ändå eftersom vi frågat National Media Museum om lov och fått tillåtelse.

Vill du läsa mer om upphovsrätt kan du kolla på Kolla källan eller läsa Regeringskansliets skrift om Upphovsrätten.

Här kan du se en film om Creative Commons från Webbstjärnan och .SE:

Annonser